Preventieplan

Voorkom mentale klachten tijdens en na de zwangerschap!

Je bent zwanger of hebt kinderwens! Gefeliciteerd! Er is een hele bijzondere tijd aangebroken. Er groeit een heel nieuw mensje in je buik en jij gaat groeien als moeder. Natuurlijk verandert je lichaam, maar daar heb ik het niet over.  Jij gaat emotioneel en mentaal groeien, als mens.
Er ontwikkelt een nieuw deel van wie je bent. Of je nu voor de eerste keer moeder wordt of voor de 2, 3, 4e keer, iedere nieuwe zwangerschap brengt groei mee.
Groeien gaat soms vanzelf en soepel en soms gaat groei moeizaam, pijnlijk.

We weten dat 1 op de 10 vrouwen ná de bevalling te maken krijgen met mentale klachten. En 1 op de 20 vrouwen heeft al klachten tijdens de zwangerschap.

Jaarlijks komt dit in Nederland neer op 23.000 vrouwen!

Er zijn een aantal factoren die het risico op een post partum (post natale) depressie en angst verhogen

– Erfelijkheid
– Aanleg
– Omstandigheden
– Persoonlijke eigenschappen
– Hormonen (en die kunnen we allemaal aanvinken in onze zwangerschappen 😉)

Herken jij dit?

 • Heeft jouw moeder, oma, tante, zus te maken gehad met mentale kwetsbaarheid tijdens of na de zwangerschap? Heeft een van je ouders te maken gehad met een depressie?

 • Ben jij zelf stemmingsgevoelig? Heb je in het verleden te maken gehad met mentale klachten, bv. overspannen, burn-out, somberheid of depressie? Of misschien angst- of paniekklachten? Heb je bij de vorige zwangerschap of na de bevalling last gehad van angst of somberheid of zelfs een post partum (post natale) depressie

 • Ben je gewenst en gepland zwanger? Spelen er spanningen op een ander gebied, bv. relatie problemen, financiële problemen, spanningen tussen jou en je ouders Heb je tijdens de zwangerschap veel lichamelijke klachten? Is de bevalling heftig verlopen? Huilt de baby veel? Ben je net ontslagen of ga je na de bevalling beginnen aan een nieuwe baan? Alles wat om jou heen gebeurt en langerdurende stress kan opleveren, kan je scharen onder deze factor.

 • Ben je perfectionistisch, controle behoeftig, onzeker, (faal)angstig, wil je alles zelf kunnen, voel je je snel eenzaam of alleen?

Kies er voor om het anders te doen!

Voorkomen is beter dan genezen, dat weten we allemaal. Toch hebben we allemaal de neiging om te denken dat nare dingen ons niet gaan overkomen. En doen we vaak net alsof symptomen er niet zijn of dat ze erbij horen (kraamtranen horen erbij, maar niet meer dan een dag of 3 en je kan niet alles hierop schuiven!).
Kies er voor om het anders te doen! Kijk je angsten in de bek en gun je zelf om een plan te maken waardoor je de kans verkleint dat er klachten ontstaan en als er klachten ontstaan, herken je ze sneller en weet je bijtijds het tij te keren en voorkom je ernstige klachten.

Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kan ik met het Preventieplan?

Hiervoor heeft PraktijkMoeder het Preventieplan ontwikkelt. Dit plan, wat je maakt samen met je partner of een belangrijke ander, zorgt voor grip op hoe je je voelt en welke kant je je mentaal op ontwikkelt.

Maak het plan zodat je:

 • Voorkomt dat je afglijdt in somberheid of angst
 • Stemming goed is en blijft
 • Goed voorbereid en ontspannen de kraamperiode en daarna in gaat
 • Nu onder woorden brengt en bespreekt wat kenmerken zijn en acties die je nodig hebt met iemand die jou goed kent, belangrijk voor je is en betrokken in de zwangerschap en de periode erna
 • Je hierdoor niet alleen voelt en ook niet alleen verantwoordelijk bent voor hoe het mentaal met je gaat
 • De verloskundige of gynaecoloog en kraamhulp jou beter leert kennen, je minder hoeft uit te leggen hoe het met je gaat en wat jij nodig hebt
 • De professionals om je heen mee helpen klachten te herkennen en binnen de perken te houden
 • Je verbonden voelt met de baby en geniet van het moederschap
 • Je gehoord en gesteund voelt
 • Begrijpt wat er is gebeurd en geen schuld of schaamte meer ervaart, maar juist erkenning
 • Vertrouwen hebt in jezelf, je kind en de toekomst

Veel aanstaande ouders denken aan alles wat zij nodig hebben voor hun baby. Investeer ook in hoe goed jij je voelt. Want als jij goed voor jezelf zorgt, kun je de moeder zijn die je zijn wilt én die je baby nodig heeft: liefdevol, beschikbaar, met aandacht en plezier contact maken en zorgen voor je kind.

De investering in dit Preventieplan is €27,50

Je ontvangt het plan en 3 video’s waarin gedetailleerd wordt uitgelegd hoe je het plan invult en gebruikt.
De cursus blijft na betaling 1 jaar lang toegankelijk.

Voorkom klachten, neem verantwoordelijkheid en wees de moeder die je zijn wilt.

Scroll naar top