niet blij

In blijde verwachting en toch niet blij

Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Het begint al in de zwangerschap. Je maakt in korte tijd veel lichamelijke, hormonale en emotionele veranderingen door. Door al deze veranderingen heb je jezelf soms niet helemaal in de hand. Op het ene moment voel je je ijzersterk en kan je heel de wereld aan.

Op het andere moment vliegt alles je aan en denk je: waar ben ik aan begonnen? Dan voel je je helemaal niet blij. De angst slaat toe dat je geen goede moeder zal zijn of je bent bang dat je het allemaal helemaal niet aan kan.

Ook na de bevalling zijn er veel veranderingen

Dan maak je weer in korte tijd veel lichamelijke, hormonale en emotionele veranderingen door. Veel vrouwen hebben in de eerste tien dagen na de bevalling last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid en stress. Meestal verdwijnt dit weer vanzelf.

Maar soms ook niet.

Je had het je zo anders voorgesteld, na de geboorte van je kind. Je had gedacht blij en gelukkig te zijn en nu voel je je doodmoe, je kan wel blijven huilen en je voelt je continue somber en/of heel gespannen

Het is vaak moeilijk om hierover te praten. Je directe omgeving verwacht dat je geniet en een gelukkige moeder bent. Maar zo voel je je niet. Soms schaam je je omdat je niet gelukkig bent. Je voelt je schuldig tegenover je partner en je baby. Je praat er maar niet over en je houdt je gevoelens voor jezelf. Maar het is bekend dat het zwijgen daarover niet helpt.

Je problemen kunnen juist verergeren.

PraktijkMoeder is speciaal opgericht voor vrouwen met psychische klachten in de zwangerschap en na de bevalling. Ook familieleden en anderen uit de directe omgeving van de vrouw kunnen terecht bij PraktijkMoeder.

Je kunt terecht bij PraktijkMoeder voor:

  • informatie en advies over psychische klachten rondom zwangerschap en bevalling
  • individuele kortdurende ondersteuning en begeleiding in de zwangerschap en na de bevalling
  • preventieve begeleiding bij een nieuwe zwangerschap na eerdere depressieve klachten
  • het samen opstellen van een preventieplan, zodat een volgende zwangerschap minder belastend hoeft te zijn
    ondersteuning via facebook
  • de ondersteuningsgroep MoederBalans voor vrouwen met psychische problemen na de zwangerschap
    ondersteuning voor partners van vrouwen met psychische klachten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 15 =

Scroll naar top